author
Ovo nije CV. Ovo je je moj podsetnik života. Gde sam bio i šta sam radio. Šta je život u svemu ? Pa da pozajmim ideju od Šopenhauera i parafraziram : Dinamički agregat nuždom gonjen u nepoznatom pravcu. Sledi moj pokušaj odgonetanja sebe u svom dosadašnjem radu:

Mašinski inžinjer

Kao mašinski inžinjer radio sam na nekoliko poslova, uglavnom održavanju visokoproduktivnih mašina na površinskom kopu:

 • Održavanje bagera 2001-2002
 • Zavarivanje 2002-2003
 • Hidraulika 2003 - 2008
 • Postrojenje za drobljenje uglja 2008-
Svoj rad vrednujem kroz inovacije koje sam unosio dok sam radio na određenim poslovima jer sebe smatram inžinjerom - umetnikom a na inžinjerom-policajcem ( Jedan moj kolega tako deli inžinjere). Posao mašinskog održavanja na kopu zasniva se na "umetnosti improvizacije". U toj umetnosti krenuo sam od samog početka, mada nisam bio svestan toga da bih dostigao zavidan nivo - ovo je bilo malo neskromno, ali.... Moj prvi korak bio je projekat ugradnje substitucije zamenjivih filtera na ruske dreglajne. Zatim je usledio bezbroj sličnih situacija, i na kraju sam našao pravo uživanje u tome svemu. Drugi segment predstavlja rad na reparaturnom navarivanju kašika bagera gde sam dosta eksperimentisao u oblasti tehnblogije navarivanja.Tokom svoje karijere definisao sam najvažnije pravilo mašinskog održavanja (vrlo je jednostavno i veoma bitno)

"Pre nego što se latiš otklanjanja kvara, obavezno utvrdi njegov uzrok."

iz prakse

789

Crtež koji nedostaje

789

vagon iskočio iz šina (dešava se i ljudima)

Na posletku sam prešao na radno mesto preventivnog održavanja drobilišnih postrojenja, gde sam dostigao mogao bih reći maksimum u oblasti improvizacija a i u karijeri uopšte. Izdvojio bih par projekata:

 • 1.) Reduktor kopiranja brzine
 • 2.) Univerzalna bočna strana bubnja
 • 3.) RSE35M modifikacija kašike
 • 4.) Uređaj za zamenu trake (još u izgradnji)
 • 5.) .. i puno alata, pribora, malih projekata iz raznih oblasti
Bilo je dosta improvizacije - snalaženje na licu mesta , mislim da sam to dosta usavršio.Taj deo sam uglavnom učio od uvaženog kolege Sajić Slavoljuba, kasnije sam sam nastavio...

Programer

I tako kroz život, radio sam razne poslove u energetici na mestu mašinskog inžinjera. Usavršavao koliko sam mogao. Ali moja ljubav prema programiranju, pratila me kroz moju karijeru još od vremena Basica na Spectrumu. Neki ljudi menjaju poslove i tako napreduju u karijeri, ja sam menjao programske jezike i tako napredovao u toj mojoj pasiji koja mi nije bila profesija, već hobi i svakodnevno mentalno razgibavanje. Na početku karijere radio sam u Javi, zatimu Delfiju (Pascal). A onda sam prešao na C/C++ (Borland Builder) gde sam se najviše zadržao i odakle me vuku najlepše uspomene (ah ta nostalgija). U tom periodu nastalale su i aplikacije :

   Hidraulički kalkulator   program koji je svojevremeno dobio priznanje na Softpediji
   RD Explorer program vezan za rad sa bazom podataka delova i skopova koji se koriste na površinskom kopu Tamnava Ist.Polje.

789

Hydraulic callculator proračun ventila.

789

Hydraulic callculator proračun prostog cevovoda..

789

Poslednja windowz aplikacija - "drobilana"

php faza

Zatim je usledila kratka pauza od 10 godina. Kada sam shvatio da to nije zdravo po mozak, vratio sam se programiranju. Ovog puta moj konačan izbor je php (+ mysql). U njemu sam zaokružio svoje radove iz prethnodnog perioda. Neki moji radovi nalaze se i na ovom a drugi na raznim sajtovima. php je nešto najjednostavnije za primenu i najkomplikovanije za debuging u čemu sam radio. Iako me mnogo nervira, ostajem mu veran (do daljega (toliko o mojoj veri php u)) Izdvojio bih par projekata iz oblasti IT a vezanih za informacioni sistem mašinskog održavanja preduzeća u kojem radim. Na svim kompjuterima koristim Linux operativni sistem. Za baze podataka mysql ili Maria sql. Omiljeni editor :Bluefish . To je otprilike moj arsenal.
Neki programi
 • 1.) drobilana - sveobuhvatan projekat mašinskog održavanja drobilane zasnovan na radnim nalozima. Njemu je prethodila windows aplikacija poslednja koju sam radio u C++ (i za vindovz uopšte).
 • 2.) RD - projekat vezan za rezervne delove i sklopove, predstavlja nastavak informacionog sistema sada dignut na WEB, a koji je izvorno krajem 90 ih godina implementirao mr.Vladimir Lavroš koristeći Cliper i dBase3+ (tada veoma popularne alate)
 • 3.) mr - aktuelni projekat na kome sada radim a koji predstavlja proširenje principa projekta mašinskog održavanja na ostale grupe u sistemu mašinskog održavanja (grupe za održavanje reduktora, pumpi, transportnih traka).
 • 4.) I ono najvažnije na šta sam najviše ponosan : SOLAR PANEL ANGLE CALCULATOR - program za proračun optimalnih uglova postavke solarnih panela i proračun očekivane energije od istih
Vezano za tačku 4 : Posvetio sam poseban web sajt svim relevantnim podacima potrebnim za proračun solarnih panela za jedno domaćinstvo ili mini solarnu elektranu, link možete videti ovde Solar Panel Angle Calcultor U prilogu je skroman video prikaz aplikacije za održavanje drobišnih postrojenja
 • 1.) Coal crushers - sveobuhvatan projekat mašinskog održavanja drobilane zasnovan na radnim nalozima. Njemu je prethodila windows aplikacija poslednja koju sam radio u C++ . Rađena u php.
  Drobilišno postrojenje WEB aplikacija
 • 2.) RD - projekat vezan za rezervne delove i sklopove, predstavlja nastavak informacionog sistema sada dignut na WEB, a koji je izvorno krajem 90 ih godina implementirao mr.Vladimir Lavroš koristeći Cliper i dBase3+ (tada veoma popularne alate)
 • 3.) mr - aktuelni projekat na kome sada radim a koji predstavlja proširenje principa projekta mašinskog održavanja na ostale grupe u sistemu mašinskog održavanja (grupe za održavanje reduktora, pumpi, transportnih traka).

 pvc: 3321 
Politika provatnost
Uslovi korišćenja
Copyright © Solar Panel Angle Calculator SPAC/2023

Powered by w3.css


email: solarpanelangle@gmail.com
×

Politika privatnosti

Komentari

Ova web lokacija ne belži komentare korisnika. nit koristi IP adresu pristupa. Web stranica ne prikuplja niti beleži licne podatke posetoca

Kolačići

Ovaj sajt ne upsiuje kolačiće na vašem uređaju

Veze ka drugim sajtovima

Članci na ovom sajtu sadrže veze ka drugim sajtovaima, kao i veze sa web aplikacijama autora sajta. Autor sajta nije odgovoran za sadržaj i izmene tih sajtova

Analitika

Ovaj sajt koristi Google Analytics za analizu posećenosti
Odricanje odgovornosti
Autor sajta nije odgovoran za bilo kakvu štetu koja je uzrokovana korišćenjem sajta. Posetioc ove web strane prihvata uslove korišćenje takve kakve jesu.

×

Uslovi korišćenja

Veb lokacija na wind.in.rs privatno je vlasništvo Miroslava Mitića dipl.maš.inž iz Beograda (u daljem tekstu: autor).
Korištenjem ove web stranice pristajete na uslove koji slede:

 • Urednik web stranice čini sve napore kako bi objavljeni podaci bili tačni i ažurni, ali ne mogu preuzeti odgovornost za bilo kakve greške počinjene tokom unosa.
 • Autor ne garantuje tačnost ili celovitost podataka, pa korisnici stranice koriste sadržaj web stranice na vlastiti rizik. Autor može izmieniti ovu stranicu u bilo koje vreme bez najave.
 • Autorska prava na ovoj veb lokaciji i u vezi sa sadržajem ove veb stranice zaštićena su pod uslovima licence Creative Commons Attribution 3.0 Srbija.
 • Svi tekstovi i ilustracije na web lokaciji su informativni i ne moraju biti predmet bilo kakve obaveze vlasnika web stranice prema posetiocima web stranice. Materijali objavljeni na ovoj stranici pružaju se "takvi kakvi jesu" bez ikakvih garancija.
Veze do ove stranice možete napraviti s drugih web lokacija, ali i one:
 • Ne smeju lažno predstavljati odnos sa autorom,
 • Ne koristite znak i logotip autora i druge vizuelne standarde autora bez odobrenja
 • Ne sadrže ništa što bi se moglo protumačiti kao neukusno, uvredljivo ili kontroverzno.
 • Ova web lokacija sadrži veze do velikog broja drugih veb stranica , ali autor ni na koji način nije odgovoran za sadržaj i tačnost informacija na tim veb lokacijama.
 Pristupom ovoj stranici potvrđujete da se slažete sa uslovima korišženja